Covor vegetal pe linia de tramvai; tronson strada Transilvaniei-Pod CFR
Buget : 100000 LEI Nr voturi: 21
Proiectul consta în instalarea unui strat vegetal de Sedum, cunoscut și sub denumirea de „iarbă grasă”, pe tronsonul de liniei de tramvai cuprins intra strada Transilvaniei si Pod CFR, pe o lungime de 350m.
Înainte de a se instala rulorile de Sedum se va curăța zona supusă intervenției, se vor reașeza pietrelor dislocate, se va nivela tronsonul, se va instala un strat de geotextil de filtrare si un sistem de dren și retenție de apă.
Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale
Amenajare prin acoperire elastica a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai - Intersecție Dacia-Corneliu Coposu
Buget : 100000 LEI Nr voturi: 2
Traficul pietonal, rutier si velo, sau combinat, trebuie sa decurga continuu, fluent si fara obstacole.
Proiectul de fata propune reamenajarea trecerilor la nivel cu liniile de tramvai, pentru pietoni, biciclisti si conducatori auto.
Acoperirea elastica consta intrun sistem de placi compacte, realizate din cauciuc antideraapant si usor de montat.
Proiectul Amenajare prin acoperire elastica a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai are doua componente.
O prima componenta o are caracterul lui general prin aplicabilitate la intreg nivelul Municipiului Oradea, in zonele in care exista linii de tramvai care deservesc transportul in comun, si cuprinde zonele Rogerius, Decebal, Primariei, Republicii, Iosia si zona istorica.
REALIZARE
-o trecere la nivel cu o lungime cuprinsa intre 4 si 10 m poate fi montata în numai cateva ore, cu 4-6 oameni si fara ajutorul vreunui utilaj.
-pentru reducerea costurilor de montare, aceasta se poate face de catre tehnicienii O.T.L.-ului sub supravegherea firmei producatoare
Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale
Extindere parc și amenajare plajă naturală în zona Silvaș
Buget : 100000 LEI Nr voturi: 19
Prin proiect se propune extinderea parcului Silvaș în aval față de poziția actuală, până la zona construită adiacentă podului CFR existent peste răul Crișul Repede. Astfel s-ar dubla suprafața parcului. Totodată existând ca realitate faptul că orădenii de mai multe decenii folosesc acest parc și ca plajă naturală, consider că soluția nu este interzicerea acestui obicei local, ci asigurarea condițiilor necesare ca această activitate să poată fi desfășurată în mod civilizat și în siguranță. Cu acest scop propun amenajarea malului în așa fel încât aceasta să fie accesibilă pentru public pe întreaga lungime pe raza parcului, respectiv asigurarea confortului necesar pentru plajă și scăldat prin construirea unor vestiare, grupuri sanitare și locuri de veghe pentru personalul sanitar de siguranță.
Amenajare de spații verzi și locuri de joacă
Valorificarea turistică a moștenirii istorice a toponimiei centrului protejat
Buget : 100000 LEI Nr voturi: 1
Municipiul Oradea în ultimii ani din localitate simplu tranzitată a devenit țintă turistică principală a regiunii. Sa investit foarte mult în reabilitarea centrului istoric și paralel cu acest proces în zona protejată din punct de vedere arhitectural sa inceput expunerea panourilor informative privind datele importante legate de istoria toponimiei locale. Având în vedere faptul că orașul nostru are o istorie forate bogată formată dealungul secolelor de multe comunități, începând cu sosirea primilor coloniști italieni din evul mediu. respectiv și toponimia orașului sa dezvoltat paralel cu creșterea orașului și a păstrat în formă vie întâmplările importante, urma comunităților și a grupurilor sociale care au participat la formarea sa, noi oradenii de azi dispunem de o moștenire de microistorie a domeniilor publice de care ne putem mândri și care poate fi folosit pentru creșterea potențialului turistic.
Astfel prin acest proiect se dorește materializarea prin montarea unor panouri informative a moștenirii privind microistroia domeniilor publice, locurilor importante din zona protejată a centrului istoric, executate în limbile cele mai frecvent utilizate de turiștii care viziteză orașul nostru. Este foarte important ca textele informative să fie compuse de către un grup de specialiști în istoria locală.
Din punct de vedere al execuției, aceste panouri sunt concepute ca fiind montate pe suprafețele pietonale pe suporturi proprii prin evitarea - pe cât e posibil - a montării lor pe clărdirile centrului istoric.
Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale
PICTURĂ MURALĂ COLECTIVĂ ÎMPREUNĂ CU LOCUITORII ORADIEI - Pod Ferdinand
Buget : 98000 LEI Nr voturi: 2
Alexei Shkurat este un pictor ucrainean din Odessa care, în ultimii 9 ani de zile, a coordonat proiecte culturale și artistice prin intermediul studioului pe care acesta îl conduce, denumit „Peach”. Împreună cu echipa sa, Alexei a realizat peste 800 de proiecte artistice în Ucraina, dintre care aproape 150 în spații publice și deține 2 recorduri naționale pentru lucrări artistice de mare dimensiune, având parte de o puternică mediatizare în Ucraina.
Alexei Shkurat a ajuns la Oradea în luna aprilie, după declanșarea războiului din Ucraina, și a fost preluat și sprijinit de ONG-urile reunite la Centrul de primire și asistență refugiați Bihor, care funcționa sub egida Bihor pentru Ucraina la Oradea Shopping City.
În acest context l-am cunoscut și cooptat în proiectele Asociației Caritas Eparhial Oradea, cu sprijinul căreia Alexei a coordonat un proiect de pictură murală colectivă pentru copiii ucraineni și români, prezenți la evenimentul dedicat lor, din data de 4 iunie la OSC.
Proiectul pe care el îl propune pentru bugetare participativă, presupune realizarea de pictură murală monumentală colectivă, împreună cu locuitori ai orașului Oradea, într-un spațiu public, vizibil și înalt circulat: zidul aferent zonei pietonale de pe malul stâng al Crișului Repede, renovat în ultimii ani, de la baza Podului Ferdinand. Locația pe care o propune poate fi desigur modificată, în funcție de posibilități și nivel de interes, însă pentru scopul acestui proiect, o voi folosi pe aceasta ca termen de referință.
Am atașat acestui document o variantă de schiță realizată de Alexei , pentru proiectul de pictură murală colectivă propus pentru acest spațiu, care se poate adapta și modifica în funcție de nevoi și priorități. Tematica schițelor pe care artistul le propune spre aprobare, poate fi stabilită prin colaborare cu specialiști în istoria și cultura orașului (spre exemplu un reprezetant al Universității Oradea sau un ghid turistic) care pot sugera diferite momente sau elemente cheie, ce vor fi încorporate în lucrare. Conceptual vorbind, inspirația pentru lucrare se poate extrage pornind de la legendele orașului Oradea, istoria dezvoltării orașului din primele zile ale întemeierii acestuia, personaje sau fapte celebre, perioade relevante pentru societate.
În schița atașată, Alexei propune ca elemente de decor pentru spațiul propus, de la stânga la dreapta:
1. Cel mai mare vultur din Europa, care trăiește în România
2. Anna Seles, actriță de film, care s-a născut la Oradea și și-a glorificat orașul iubit
3. Unul dintre primele tramvaie din orașul Oradea
4. Cetatea Oradea, simbol al invincibilității orașului
5. Două teatre: Odessa și Oradea, proiectate de aceiași doi arhitecți, la o diferență de câțiva ani
6. Regele sfânt Ladislau I, considerat întemeietorul Oradiei
Lucrarea se realizează în culori atenuate, pastelate, compatibile cu schema coloristică a clădirilor din jur (zona centrală), și într-un stil pictural ce complementează arhitectura locală art nouveau. Pentru a îmbina elementul cultural cu inovația tehnologică, aceste desene pot deveni interactive, prin atașarea unui text descriptiv, vizibil cu ajutorul gadget-urilor, iar imaginile pot căpăta un caracter de animație folosind aplicații specifice.
Vopseaua folosită de artist este de înaltă calitate, non-toxică, prietenoasă cu mediul și nu vătămează în niciun fel participanții la eveniment. Se va asigura echipament de proiecție pentru toți participanții, vopea, pensule, și indicații pentru pictură, prin pregătirea în prealabil a unei schițe pe perete și numerotarea zonelor delimitate, pentru a fi colorate în nuanța prestabilită. Realizarea picturii efective pe perete presupune 3 zile de pregătire, 1-2 zile pentru derularea evenimentului propriu-zis și 1-2 zile pentru finalizarea lucrării de către artist, corectarea imperfecțiunilor și lăcuirea picturii pentru a o proteja de razele ultraviolete.
Proiectul se poate realiza și prin atragerea de sponsorizare suplimentară, prin care se pot asigura apă, mâncare și variante de acompaniament muzical desfășurat în paralel, pentru a crea o atmosferă de sărbătoare și o experiență completă pentru participanții reuniți în jurul acestui nucleu de co-creație culturală. Implementarea proiectului nu ar depăși o lună, cu toate etapele realizării lui: selectarea și achiziționarea materialelor, pregătirea spațiului, agreerea și desenarea schiței, derularea efectivă a evenimentului colectiv de pictură murală, finalizarea lucrării de către artist și corectarea imperfecțiunilor.
În Odessa, Alexei Shkurat, care are o experiență vastă de realizare de proiecte artistice în spații publice, a câștigat un proiect asemănător de bugetare participativă propus de Primărie, pe care l-a realizat acum 3 ani. În cadrul acestuia, împreună cu echipa sa, au reabilitat și pictat o școală publică din Odessa. A dus de asemenea mai departe acest proiect de reabilitare și decorare a școlilor locale, în alte 7 instituții de învățământ.
Infrastructură culturală
Aplicaţie digitală cu 'Programe culturale şi evenimente sportive' în Oradea